O mare parte dintre noi avem momente în care ne simţim vulnerabili, într-o lume în care a deţine controlul este foarte important. Acele momente de negăsire de sine, de căutare de resurse, de derivă sau câteodată chiar de şoc se pot prelungi peste limita noastră de siguranţă şi securitate.
Momentele cele mai potrivite pentru a merge la psiholog sunt acelea în care nu reuşim să mai găsim răspunsuri la experienţele pe care le trăim, în relaţie cu alţii sau cu noi înşine.
Unii oameni consideră că a vorbi cu un prieten, cu o colegă sau cu o persoană din familie este suficient pentru a găsi rezolvare unor situaţii. Observă însă că „sfaturile” primite nu au fost însă suficiente şi rezultatele întârzie să apară. Ceea ce deosebeşte aceste „sfaturi” date de prieteni şi psihoterapia realizată de către un psihoterapeut este modalitatea de intervenţie. Psihoterapeutul nu dă sfaturi, ci te ajută să înveţi nişte modalităţi de rezolvare a problemelor pe care să le pui singur în practică, în funcţie de resursele psihice proprii. Astfel, rezultatele sunt cele mai potrivite şi adaptate mediului în care trăieşti.
Reuşita procesului terapeutic depinde de personalitatea terapeutului, de experienţa acestuia şi de modul în care foloseşte cele mai potrivite metode pentru clientul cu care lucrează. Tot mai multe persoane apelează la serviciile de psihoterapie, din punctul meu de vedere din cauza unui stres din ce în ce mai puternic în viata de zi cu zi.
Ca segment de vârstă, cel mai frecvent vin la psihoterapeut adulţii, pe locul doi fiind adolescenţii, aduşi de părinţii lor. De obicei oamenii aceştia au dus timp îndelungat în spate probleme serioase, care le-a influenţat modul în care văd şi îşi trăiesc propria viaţă, uneori fără să îşi mai amintească ce înseamnă să trăieşti în echilibru şi bucurie.
Părinţii îşi aduc de asemenea destul de frecvent copiii la psihoterapie în urma unor evenimente traumatice (deces în familie, divorţ, agresivitate) sau în cazul unor probleme de comportament sau conjuncturale (depresii, autoagresiune, noncomunicare etc.), situaţii pentru care nu există soluţii din partea medicală.
Clienţii provin din orice categorie socială, de la familii care au foarte puţini bani, la famiile cu extrem de mulţi bani şi cu grave probleme relaţionale, oamenii pe care-i vedem şi spunem „Vai ce minunaţi sunt, ce mult aş vrea să fiu ca ei!…”.
De multe ori, persoanele din jurul nostru se află în impas. Sunt binecunoscute cazurile de sinucidere, autoagresiune sau depresie. În aceste situaţii este recomandat să ascultăm persoana respectivă şi să îi recomandăm, cald şi cu încredere, şi ajutorul unui specialist, un psihoterapeut.
Probabil vă întrebaţi care este diferenţa dintre un psiholog şi un psihoterapeut? Psihoterapeutul este psiholog sau medic psihiatru care s-a specializat într-o anumită formă de psihoterapie, iar scopul intervenţiei sale este nu numai de a optimiza şi dezvolta anumite calităţi şi capacităţi personale, cum este în cazul consilierului psihologic, dar mai ales de a modifica anumiţi factori psihologici care sunt implicaţi în tulburările psihice, somatice, psihosomatice. Psihoterapia poate fi practicată de diverşi profesionişti (psihologi, psihiatri) numai după un program riguros de pregătire, pe parcursul mai multor ani.
Vă propun o serie de discuţii prin care să vin în întâmpinarea experienţelor şi curiozităţilor dumneavoastră vizavi de anumite situaţii sau conjuncturi, în care să găsim împreună modalităţile cele mai eficiente de acţiune şi schimbare, astfel încât să vă găsiţi sau regăsiţi echilibrul interior, în relaţie cu propria persoană şi cu persoanele importante pentru dumneavoastră. Vă aştept cu interes întrebările.