Ne nastem in anumite conjuncturi… Avem cel putin o mama, care ne este aproape intotdeauna alaturi in primele si cele mai importante momente din viata noastra. De multe ori v-ati intrebat probabil oare este sau nu foarta importanta si definitorie familia de origine pentru dezvoltarea noastra? Sunt de necorectat lucrurile gresite pe care le-am invatat din familia noastra? Exista anumite continuturi care ne pot face rau in ceea ce priveste valorile de baza pe care le-am primit? Exista familie perfecta? Dar copil perfect? Ce anume ducem mai departe din „comportamentele” familiei noastre catre urmatoarea generatie?
Familia a pus in educatia noastra mai multe „ingrediente”: valorile sociale din acel moment, valorile pe care le-au preluat de la bunicii nostri si valorile lor personale, dorintele lor legate de noi si modul in care au considerat de cuviinta sa fie parinti. Intr-adevar s-ar parea ca ducem echivoc mai departe o mare parte din neimplinirile si implinirile familiei noastre de origine. Ne raportam la viata intr-o mare masura asa cum ei o fac, interactionam dupa modelul lor cu cei din jur si de cele mai multe ori in relatia de cuplu manifestam aceleasi comportamente pe care le-am vazut in copilarie in jurul nostru. Toate aceste moduri de actiune sunt de multe ori spontane si sunt stocate in mod inconstient in structura personalitatii noastre. Avem tendinta sa repetam aceleasi greseli pe care le-au facut parintii nostri, pentru ca, in felul acesta sa ramanem cat mai aproape de originea noastra, pentru ca astfel este foarte usor sa stim „cine suntem”. Am descoperit „duse mai departe” comportamente violente, infidelitate, pasivitate, atitudine fata de relatii si oameni, dominare si de multe ori si boala.
Ce putem face in aceasta situatie? Este important sa fim mereu in contact cu propria noastra persoana, sa constientizam mereu ce anume ne apartine noua si ce anume apartine altora, care sunt valorile si patternurile care ne hranesc si ne dezvolta si care sunt „valorile” ce ne produc dezechilibru. In mod clar nu putem lasa in urma in totalitate originea noastra. Este insa foarte important sa invatam ceva din experienta celor de dinaintea noastra si sa incercam, pe cat posibil, sa nu o repetam. Poate fi de exemplu cazul unei tinere care si-a vazut in permanenta mama intr-o situatie agresanta si care, in mod inconstient va duce mai departe comportamentul pasiv, victimizant, in relatia cu barbatii. Partenerii pe care si-i va alege vor fi preponderent persoane cu tentinte dominante si agresive. Va construi relatii din care aproape nu va reusi sa iasa, pentru ca nu a vazut asta in jurul ei, ci din contra, suferinta si supunere.
Echilibru inseamna sa avem propria noastra viata, cu valori personale si traiectorie proprie, fara a incerca sa indeplinim visele parintilor sau asteptarile bunicilor legate de noi. In permanenta sa punem accent pe dezvoltarea noastra personala. Despre ce inseamna dezvoltarea persoanala pentru un adult si pentru un copil si de ce este ea importanta vom dezvolta in intalnirea noastra de saptamana viitoare.
Pana atunci va astept cu interes intrebarile pe Facebook sau adresa mea de mail.
Cu respect,
Psihoterapeut Irina Gruia
tel. 0743.78.75.79
psihologiecraiova.ro